Grafitti i Drammen

Idag dro vi til Drammen og gikk rundt for å se på grafittikunst. Vi hadde kart, men fant likevel mye vi ikke visste om! Det var spennende å se på alle de forskjellige stilene, stedene og metodene. 

Før vi dro så vi to dokumentarer om grafittikunst og om et prosjekt som heter ugangsprosjektet. Det er et kunstprosjekt som tar plass i Drammen hvert år i august. Mange norske og utenlandske kunstnere samler seg og gjør byen fargerik. Vi fikk sett en del av grafittien som ble vist i dokumentarene. Jeg gikk sammen med Amanda, Heidi, Dzhansu, Marte og Silje.

Det første vi gjorde var å gå rundt på Bragernes. Vi gikk til gamlebadet og langs vannet og fant mye forskjellig.

Pinup utenfor gamle innebadet + detaljer
Dette bildet fant vi der. Det gir en klassisk følelse, og er litt sensuelt. Avbildet er en kvinne og en mann i et badekar, imens kvinnen har fancy krøllete hår og mannen skåler. Det gir en passende stemning, med tanke på at Aass bryggeri ligger rett bak grafittien. Øverst og nederst er det som bildet "glitcher" litt, og deles opp i bobler og ruter. Det er en kul detalj. Klarte ikke helt tolke signaturen

Imens vi gikk bortover elva mot bybrua, fant vi denne grå teksten på parkeringshuset som var med i dokumentaren vi så. Det er den
typen som passer så bra inn at du ikke legger merke til at den er der. For å få med detaljene må du gå helt inntil, og det er et spennende konsept som kan lure folk til å gi det mer oppmerksomhet.
Det er en stil jeg ikke er fan av,  men som jeg syntes det passer bra der Fikk ikke med oss kunstner her heller, ettersom de ofte har raske initialer istedet for en ordentlig signatur. Men det er ofte litt av sjarmen med grafitti syntes da jeg, at det er litt anonymt.

Abstrakt grafitti
Da vi fortsatte bortover langs elva, kom vi til tunnellen under bybrua. Der har de blitt tagget over flere ganger, og nå er det denne abstrakte grafittien der. Den er søt og uskyldig, kanskje ikke for alle, men skaper en stemning imens du går langs elva med hunden eller kjæresten din. Det er gøy å se grafittikunstnere som er interesserte i det mer abstrakte.
Etter vi var ferdige med å ta masse bilder og være uheldig linselus for hverandre, gikk vi mot parken.

Her fant vi forskjellige pokemons i perler hengt opp på veggene i gata. Dette er ikke den vanligste formen av gatekunst, men en ny vri. Min tanke er at disse ble hengt opp rundt tiden i fjor Pokemon Go var en stor trend. De er ikke så store og ikke alltid lett å legge merke til imens du går bortover gata, men når du gjør det tror du du ser feil (etter egne erfaringer).



Vi fant både Pikachu, Yoshi, en slags Bulbasaur og et par til rundt det samme området på vei mot parken. Vi visste ikke om disse fra kartet vi fikk, så det var gøy å se noe uforventet. Her er det også en anonym kunstner.

Jente og tog avbildet av Soflus 2015
Geometriske detaljer
På samme gata på vei mot parken er den kjente grafittien fra kunstneren Soflus fra Australia. Han var med på ugangsprosjektet i 2015 hvor han lagde dette store bildet med masse detaljer. Soflus er et av de bedre kjente grafittikunstnerne. Før vi dro så vi en dokumentar om arbeidet hans som var veldig interessant. Jeg likte godt måten han lagde geometriske former og "debris" som skaper stemning i bildet. Det gir en følelse av kaos og kanskje overtenking, som et togkræsj av følelser.

Morsom tegneserieliknende stil
Fra parken. Marilyn Monroe grafitti style

Rundt lunchtider kom vi til parken. Her har det kommet en slags trekant med tre vegger fylt av forskjellige grafittimalerier. Den sorte og hvite fikk jeg høre minnet om min tegnestil, og denne var selvfølgelig min favoritt. Alle tre sidene på var laget av ulike kunstnere med unike stiler.
Også fra parken. Klassisk grafitti med en kosmisk twist

Da vi var ferdig med å ta bilder dro vi og spiste litt lunch og slappet av.

Deretter bestemte vi oss for å gå over til Strømsø og se etter mer grafitti fra dokumentarene, men vi endte opp med å finne masse nytt som ikke stod på kartet.
Vi var ganske fornøyde med alt vi hadde funnet allerede, men gikk likevel det lille ekstra for å se noen av de store maleriene på Union Brygge.

I tunnellen under bybrua på Strømsøsiden er det mørkt og trangt, men det var masse fargerik grafitti som ga en litt urban følelse. Fra langt unna ser det veldig simpelt ut, men hvis man går nærmere vil man se at det er masse detaljer. Skyggelegging, lys, flekker, "bølger" og mange andre små twists.
Mange vil si dette ligner en del på tagging, siden det bare er navn og ord skrevet på en edgy måte.

Men det som gjør det til grafitti er at det er gjennomført på en estetisk, fargerik og ryddig måte.

Her var vi i tunnellen til Union brygge. Det var tre forskjellige typer grafittikunst spredt langs veggene.
Den til høyre, med den rødhåra jenta med hennes utenomjordiske kropp gir en tegneserieaktig følelse. Kanskje litt anime inspirert.

Hva tenker du? Ingenting er feil eller riktig.



På den andre veggen i tunellen var det er spennende stil. I lys blått og babyrosa farger var det et slags stillebenbilde med en twist. Blandet med to farger, matvarer og skriblerier. Et "rotete" konsept utført på en ryddig og kul måte.

Da vi gikk ut av tunnellen og gikk mot Union, fant vi tre-fire nye grafittivegger vi ikke visste om, rett utenfor politistasjonen. Litt mer realistisk grafittikunst på en vegg og noen uthus.


Vi var alle enige om at dette var en morsom lokasjon for grafitti. Og da vi snudde oss, så vi et fint bilde av noen løpende hester på en vegg.

Videre bortover mot Union kom vi til det kjente verket av Telmo Miel fra Nederland. Det er et team som består av Telmo og Miel, selvfølgelig, og de er godt kjent i grafittimiljøet rundt i verden. Prosessen av å lage disse bildene så vi på dokumentaren om Ugangsprosjektet 2015 før vi dro til byen. 



Bildet er synlig fra en sentral bilvei og er rett ved en stor parkeringsplass, et hotell og møterom for businessfolk. Det er interessant med tanke på hvor grått og kjedelig det kan føles i sånne type bygg. Og tenk på alle menneskene som har kjørt forbi!

Bak oss ved den nye tennisbanen, fant vi også noen mellomstore bilder.
Jeg syntes dette hadde en avslappet tegneserieaktig stil. Og bonus for plasseringen, som sikkert er av en grunn.

Denne likte jeg veldig godt. Det gir ut veldig varme vibber.
Dette er utsiden av et kunstgalleri i Drammen som heter Athene, anbefales å ta en tur.
Dette var det siste vi tok bilde av, og jeg syntes det var en fin, kunstnerisk avslutning på turen.

Noen detaljer jeg likte

Fine lys- og skyggemetoder og inspirerende stil.

Denne "rennende" metoden gjør et sterkt preg på et bilde.


Lek med tekstur og form.
Ugang! i tunnellen til Union brygge.

Kommentarer